Strona główna » Krzewy owocowe » Agrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cm
Agrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cm
Agrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cmAgrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cm

Agrest na pniu pienny duży zielony-żółty - sadzonki 90 cm / 110 cm

Dostępność:Dostępny - InStock

Czas wysyłki:3 do 5 dni roboczych

Koszt wysyłki:od 24,99 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 24,99 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu:Nowy

Gwarancja:Gwarancja Producenta

Transport:

Dostawa:

Cena: 21,77 zł / szt.

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Instrukcje sadzenia
  • Kiedy Kupić?
  • Nawożenie i Pielęgnacja
  • Uprawa roślin
  • Recenzje produktu (0)
AGREST NA PNIU PIENNY DUŻY ZIELONY-ŻÓŁTY
AGREST PIENNY KOLORU OWOCU ZIELONEGO WSPANIAŁY DO JEDZENIA NA SUROWO I NA PRZETWORY !
FORMA PIENNA-KRZACZEK JEST WYSOKOŚCI 90CM-110 CM
AGREST NA PNIU PIENNY DUŻY ZIELONY-ŻÓŁTY Rodzaj rośliny Agrest

Agrest pienny ZIELONY-odmiana deserowa, wczesna i bardzo plenna. Owoce średniej wielkości, słodko-kwaśne, czerwone, długo trzymają się na krzaku. Zbiera się je w pierwszej połowie VII. Można jeść je na surowo, suszyć, mrozić lub robić z nich smaczne przetwory. Zawierają witaminę C, B1, PP, A, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość pektyn warto ich używać do domowej produkcji dżemów, powideł, galaretek, kompotów, soków, win i octów. Są nisko kaloryczne. 100g owoców to jedynie ok. 54kcal. Agrest ten jest bardzo odporny na mączniaka i niskie temperatury. Lubi miejsca słoneczne, glebę gliniastą lub gliniasto-piaszczystą o odczynie lekko kwaśnym. Rośnie wolno, przybierając kształt kulisty.
Instrukcje sadzenia
1 Wykopujemy dołek, zawsze większy od korzeni rośliny.
2. Wlewamy wiadro wody (około 10 litrów) do wykopanego dołka - jak roślina jest mniejsza to oczywiście mniej lejemy wody.
3. Wkładamy roślinkę i zasypujemy ziemią.
4. Ważne: roślina ma być na środku wykopanego dołka oraz ziemia ma być delikatnie ubita wokół pnia drzewka/krzaczka.
5. Nie dajemy żadnego obornika i nawozu pod korzenie ponieważ może tylko popalić młode pędy korzeniowe.
6. Na koniec podlewamy roślinę (około 10 litrów wody) - w okresie obfitych opadów nie trzeba tak obficie podlewać po posadzeniu.
7. Jeżeli drzewko jest małe, dobrze jest wbić obok palik zabezpieczający.
8. Jeżeli sadzimy rośliny w polu lub na otwartej przestrzeni dobrze jest drzewko zabezpieczyć siatką przeciw dzikiej zwierzynie.
9. Po zakończeniu sadzenia trzeba delikatnie roślinę nawozić nawozem granulowanym wieloskładnikowym posypując wokół rośliny garstkę na 1 roślinę czyli +- 1 czubata łyżka od zupy.
10. Po posadzeniu w okresie suszy podlewamy raz dziennie a nawet rano i wieczorem.
11. Po tygodniu od sadzenia jest dobrze zapobiegawczo wykonać oprysk od grzyba Topsinem a za 14 dni dobrze jest opryskać również zapobiegawczo od robaka Mospilanem, ten środek jest tani i bardzo dobry ponieważ jest to środek który działa w wysokich temperaturach oraz głęboko wnika w roślinę i ją dobrze zabezpiecza od szkodników.
12. Rośliny w okresie wiosennym w naturalny sposób nie mają liści dzięki czemu lepiej znoszą czas przewozu , natomiast w okresie jesiennym rośliny w naturalny sposób mają już liście przebarwiające się na żółto, czerwono brązowo lub już ich tez nie mają – po prostu roślina zaczyna przygotowywać się do odpoczynku zimowego.
Instrukcje sadzenia
1 Wykopujemy dołek, zawsze większy od korzeni rośliny.
2. Wlewamy wiadro wody (około 10 litrów) do wykopanego dołka - jak roślina jest mniejsza to oczywiście mniej lejemy wody.
3. Wkładamy roślinkę i zasypujemy ziemią.
4. Ważne: roślina ma być na środku wykopanego dołka oraz ziemia ma być delikatnie ubita wokół pnia drzewka/krzaczka.
5. Nie dajemy żadnego obornika i nawozu pod korzenie ponieważ może tylko popalić młode pędy korzeniowe.
6. Na koniec podlewamy roślinę (około 10 litrów wody) - w okresie obfitych opadów nie trzeba tak obficie podlewać po posadzeniu.
7. Jeżeli drzewko jest małe, dobrze jest wbić obok palik zabezpieczający.
8. Jeżeli sadzimy rośliny w polu lub na otwartej przestrzeni dobrze jest drzewko zabezpieczyć siatką przeciw dzikiej zwierzynie.
9. Po zakończeniu sadzenia trzeba delikatnie roślinę nawozić nawozem granulowanym wieloskładnikowym posypując wokół rośliny garstkę na 1 roślinę czyli +- 1 czubata łyżka od zupy.
10. Po posadzeniu w okresie suszy podlewamy raz dziennie a nawet rano i wieczorem.
11. Po tygodniu od sadzenia jest dobrze zapobiegawczo wykonać oprysk od grzyba Topsinem a za 14 dni dobrze jest opryskać również zapobiegawczo od robaka Mospilanem, ten środek jest tani i bardzo dobry ponieważ jest to środek który działa w wysokich temperaturach oraz głęboko wnika w roślinę i ją dobrze zabezpiecza od szkodników.
12. Rośliny w okresie wiosennym w naturalny sposób nie mają liści dzięki czemu lepiej znoszą czas przewozu , natomiast w okresie jesiennym rośliny w naturalny sposób mają już liście przebarwiające się na żółto, czerwono brązowo lub już ich tez nie mają – po prostu roślina zaczyna przygotowywać się do odpoczynku zimowego.
Nawożenie roślin
Do zasilania roślin możemy stosować nawozy organiczne (naturalne) oraz mineralne (o zróżnicowanym składzie). W okresie wiosennym rośliny potrzebują nawozów zasobnych w azot, późnym latem i jesienią nawozimy je mieszankami potasowo-fosforowymi (w odpowiednich dawkach).

Nawożenie drzewek
Wiosenne nawożenie azotem młodych drzewek owocowych należy zastosować na przełomie marca i kwietnia. W roku pierwszym oraz drugim 50 g azotu, w trzecim i czwartym - 80 g. Na glebach lekkich w sadzie owocującym należy zastosować od 60-120 kg azotu na hektar. W dawkach: 1/3 w marcu, 1/3 po kwitnieniu, 1/3 po 20 czerwca.

Nawożenie krzewów
Nawozy azotowe stosujemy tylko do końca czerwca, później już tylko te zawierające fosfor i potas. Stosowanie: Nawozy mineralne stosuje się na wilgotną glebę, rozsypując granulki lub proszek wokół roślin i delikatnie przekopując grabkami z wierzchnią warstwą gleby. Następnie nawóz i glebę trzeba dobrze podlać.

Pielęgnacja roślina
Pielęgnacja roślin to szereg ważnych czynności mających wpływ na ich prawidłowy rozwój. Dwa podstawowe zabiegi to podlewanie oraz nawożenie. Zarówno dawka nawozu jak i wody musi być dopasowana do wymagań konkretnego gatunku. W skład pielęgnacji wchodzi też przycinanie rozrastających się gałęzi drzew i krzewów. Ma ono między innymi na celu usunięcie chorych pędów i pobudzenie rośliny do rozwoju. Ważne zabiegi to również ściółkowanie, przesadzanie i usuwanie chwastów.a
Dzikie pędy    
Istnieje możliwość, że podkładka użyta do szczepienia wytworzy z korzeni lub na pniu dzikie pędy, które należy w całości usunąć.
W przypadku drzewek owoców jagodowych dzikie pędy mogą wyrastać z korzeni, na pniu i bezpośrednio pod koroną. Należy je wszystkie bezwarunkowo usunąć.
    
Nawadnianie     
Regularne podlewanie ma pozytywny wpływ na plony.
    
Nawożenie    
Nawożenie należy zacząć już w marcu nawozem pełnoskładnikowym w dawkach wskazanych na opakowaniu.
    
Odległość roślin    
- pienne 1,25 - 1,5 m
- krzewy 1 m
    
Ochrona roślin  
Najczęściej występującymi szkodnikami są mszyce. Natychmiast po zauważeniu należy zastosować odpowiedni środek chemiczny.
Choroby grzybicze występują rzadko. U nowo zasadzonych agrestów nie występuje mączniak.
    
Okres sadzenia    
Marzec - maj oraz październik - do zamarznięcia gleby, rośliny uprawiane w pojemnikach całorocznie.
    
Przycinanie     
Porzeczki i agrest należy zacząć przycinać w trzecim roku od posadzenia.
Przerzedzenie korony poprzez wycięcie starszych pędów spowoduje wzrost jakości owoców i ułatwi późniejszy zbiór.
    
Sadzenie    
Dla krzewów jagodowych wykopać należy dołki o średnicy ok. 50 – 60 cm i głębokości 40 cm.
W przypadku odmian piennych należy jeszcze przed posadzeniem wbić palik, który powinien sięgać aż do koronki. Korzenie można przyciąć, a nadziemne pędy skrócić o 1/3 ich długości.
Krzewy posadzić należy tak głęboko, aby miejsce rozgałęzienia było przy ziemi, co pomoże w tworzeniu się ziemnych pędów.
Późniejsze obrabianie ziemi nie powinno być zbyt głębokie.
    
Uprawa i pielęgnacja roślin

Agrest
Płasko rosnący krzew ma ok. 1 m wysokości. Gałęzie uginają się pod ciężarem owoców w kierunku zewnętrznym. Owoce znajdują się zarówno na jednorocznych gałązkach, jak i na krótkich pędach wieloletnich. Agresty są samopylne. Zebrane jeszcze twarde owoce służą jako dodatek do ciast, całkowicie dojrzałe owoce nadają się na marmolady i soki, ewentualnie na wino. Agrest lubi głębokie, gliniaste gleby, przy dostatecznym podlewaniu można uprawiać również w glebach próchniczych i piaszczystych.

Porzeczkoagrest
Krzyżówka porzeczki i agrestu. Liść jest podobny do agrestu, ale większy. Pędy są szarobrązowe i bezkolcowe jak w przypadku czarnej porzeczki. Brązowoczarne owoce podobne są do wielkiej czarnej porzeczki. Z jednego krzewu można zebrać nawet 5 kg owoców. Podkreślić należy szczególnie odporność na mączniaka, rdzę i roztocza.

Czarna porzeczka
Główną zaletą czarnej porzeczki są cenne substancje, przede wszystkim kwas askorbinowy (witamina C), którego zawiera więcej niż którykolwiek gatunek owoców w naszej strefie klimatycznej. Wszechstronnie wykorzystywana w gospodarstwie domowym na galaretki, likiery i soki. Nie ma żadnych szczególnych wymagań dotyczących gleby jednak z uwagi na wczesne kwitnienie powinno unikać się sadzenia w mroźnych rejonach.

Czerwona porzeczka
Tworzy krzewy o wysokości ok. 1,2-1,8 m. W przypadku wielu odmian kwiaty i owoce powstają jeszcze na pędach kilkuletnich, jednak piękne grona i wielkie jagody uzyskać można wyłącznie na pędach jednorocznych. Czerwone porzeczki są samopylne, dlatego wystarczy uprawiać tylko jeden krzew w celu uzyskania owoców Zbiór czerwonych porzeczek zaczyna się pod koniec czerwca, a kończy w połowie sierpnia. Porzeczki można przetworzyć na galaretkę, desery, sok, wino. Zdrowe owoce o wysokiej jakości uzyska się dzięki odpowiednio dobremu oświetleniu.
    
Zapylanie    
Sposoby zapylania w naszym poradniku opisane są wyłącznie w przypadku drzew owocowych.
    
Zimowa ochrona     
Nie jest konieczna.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Zgadzam sięNie zgadzam się