Schowek0
Twój schowek jest pusty
Koszyk0
Koszyk pusty
Strona główna » Drzewa owocowe » JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm
JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cmJABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cmJABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm
JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm
JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm
JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm
Nowość

JABŁOŃ ANTONÓWKA stara odporna odmiana 110 / 140 cm

Dostępność:Dostępny - InStock

Czas wysyłki:1 - 3 dni roboczych

Koszt wysyłki:od 30,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu:Nowy

Gwarancja:Gwarancja Producenta

Informacje:Jesteśmy gospodarstwem rolnym i nie jesteśmy płatnikiem VAT

Dokument sprzedaży:Na życzenie kupującego wystawiamy Rachunek Uproszczony

Transport:Transport

Dostawa:Dostawa

Cena: 16,70 zł / szt.

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Instrukcje sadzenia
  • Kiedy Kupić?
  • Nawożenie i Pielęgnacja
  • Sadzonki jabłoni
  • Uprawa roślin
  • Recenzje produktu (0)

JABŁOŃ ANTONÓWKA STARA ODPORNA ODMIANA

JABŁOŃ ANTONÓWKA STARA ODMIANA WSPANIAŁA DO WYPIEKU CIAST

DRZEWKA Z GOŁYM KORZENIEM WYSOKOŚCI 110CM-140 CM , DRZEWKA SĄ PRZYCINANE I ZABEZPIECZANE SPECJALNĄ MAŚCIĄ OGRODNICZĄ PRZED CHOROBAMI GRZYBOWYMI . PODKŁADKA -A2

Antonówka (Antonówka Zwykła) – bardzo stara odmiana uprawna jabłoni domowej pochodząca z Rosji, prawdopodobnie z byłej Guberni Kurskiej. Powszechnie uprawiana na wschodzie i północy Europy (m.in. Białoruś, kraje bałtyckie, Kraje skandynawskie). Antonówka jest odmianą wczesnojesienną. Pokrój Wzrost początkowo słaby, pień krzywy, w pełni owocowania drzewa mają dużą, kulistą, lekko spłaszczoną koronę, nieliczne konary wyrastają pod ostrym kątem.Owoce Średniej wielkości, o zmiennym kształcie najczęściej kulistym lub nieco wydłużonym, niesymetryczne.

Skórka jest gładka, błyszcząca. W miarę dojrzewania kolor zmienia się z zielonego na słomkowy, czasem ze słabym rumieńcem koloru różowoczerwonego. Owoce są soczyste, o lekko kwaskowatym smaku. Dojrzała antonówka wydziela silny landrynkowy zapach.UprawaW okres owocowania wchodzi średnio wcześnnie lub późno. Owocuje umiarkowanie obficie i przemiennie, co drugi rok. Do zbioru dojrzewa najczęściej na poczętku września[2]. Nie nadaje się do długiego przechowywania gdyż szybko przejrzewa i jest wrażliwa na oparzelinę powierzchniową, w chłodni można ja przechować do końca listopada.ZastosowanieOwoce Antonówki zawierają stosunkowo dużo kwasów organicznych i pektyn oraz po zbiorze są stosunkowo twarde. Te właściwości predestynują je to przetwórstwa przemysłowego (soki, susz, mus) a także są cenione w gospodarstwach domowych. Kiedyś siewki Antonówki stosowano na podkładki dla jabłoni, jednak obecnie ze względu na ich silny wzrost w sadach intensywnych nie znajdują zastosowania. Drzewa sadzi się w rejonach zagrożonych mroźnymi zimami i przymrozkami wiosennymi. Ze względu na odporność wykorzystywana w programach hodowalnych jako źródło genów w odporności krzyżowej.

Zdrowotność Jest bardzo wytrzymała na mróz, a także na parcha jabłoni i mączniaka, lecz jest wrażliwa na zarazę ogniową

Mutanty Antonówki znane są lokalne mutanty tej odmiany. Od odmiany podstawowej sporty różnią się przede wszystkim wielkością a czasem także barwą smakiem: Antonówka Półtorafuntowa - znaleziona przez Miczurina w 1888 roku. Pnie są proste, a owoce większe i smaczniejsze choć mniej aromatyczne Antonówka Śmietankowa - najprawdopodobniej znaleziona w Polsce, owoc jest większy i smaczniejszy, o delikatniejszej konsystencji choć także mniej aromatyczny,

Podkładka A2

ZAPYLACZE -Oliwka żółta, James Grieve, McIntosh, Lobo, Wealthy.

OWOCOWANIE -KONIEC WRZEŚNIA !!!
 

Towar doskonale zapakowany na czas transportu :

pakowany w pudło, korzenie umieszczone w wilgotnej ziemi,

włożone razem do worka foliowego a wszystko owinięte specjalną folią ,końcówki drzewek jak jest potrzeba są przycinane do 140 cm i zabezpieczane specjalistyczną maścią ogrodniczą !!!!

Realne zdjęcia sprzedawanych drzewek :

SADZONKI DRZEWEK MOGĄ NIEZNACZNIE RÓZNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA, JAKOŚĆ ROŚLINEK.

DRZEWKA DANYCH RODZAJI RÓŻNIĄ SIĘ OD SIEBIE WYGLĄDEM:

JEDNE SĄ TYLKO JEDNYM PATYCZKIEM BEZ BOCZNYCH GAŁĄZEK , DRUGIE MAJĄ TROCHE ROZWINIĘTA KORONKĘ -ALE JEDNE I DRUGIE PO ROKU BĘDĄ ZACZYNAŁY TWORZYĆ PRAWIDŁOWĄ FORMĘ DRZEKA DANEJ ODMIANY .

Instrukcje sadzenia
1 Wykopujemy dołek, zawsze większy od korzeni rośliny.
2. Wlewamy wiadro wody (około 10 litrów) do wykopanego dołka - jak roślina jest mniejsza to oczywiście mniej lejemy wody.
3. Wkładamy roślinkę i zasypujemy ziemią.
4. Ważne: roślina ma być na środku wykopanego dołka oraz ziemia ma być delikatnie ubita wokół pnia drzewka/krzaczka.
5. Nie dajemy żadnego obornika i nawozu pod korzenie ponieważ może tylko popalić młode pędy korzeniowe.
6. Na koniec podlewamy roślinę (około 10 litrów wody) - w okresie obfitych opadów nie trzeba tak obficie podlewać po posadzeniu.
7. Jeżeli drzewko jest małe, dobrze jest wbić obok palik zabezpieczający.
8. Jeżeli sadzimy rośliny w polu lub na otwartej przestrzeni dobrze jest drzewko zabezpieczyć siatką przeciw dzikiej zwierzynie.
9. Po zakończeniu sadzenia trzeba delikatnie roślinę nawozić nawozem granulowanym wieloskładnikowym posypując wokół rośliny garstkę na 1 roślinę czyli +- 1 czubata łyżka od zupy.
10. Po posadzeniu w okresie suszy podlewamy raz dziennie a nawet rano i wieczorem.
11. Po tygodniu od sadzenia jest dobrze zapobiegawczo wykonać oprysk od grzyba Topsinem a za 14 dni dobrze jest opryskać również zapobiegawczo od robaka Mospilanem, ten środek jest tani i bardzo dobry ponieważ jest to środek który działa w wysokich temperaturach oraz głęboko wnika w roślinę i ją dobrze zabezpiecza od szkodników.
12. Rośliny w okresie wiosennym w naturalny sposób nie mają liści dzięki czemu lepiej znoszą czas przewozu , natomiast w okresie jesiennym rośliny w naturalny sposób mają już liście przebarwiające się na żółto, czerwono brązowo lub już ich tez nie mają – po prostu roślina zaczyna przygotowywać się do odpoczynku zimowego.
Rośliny kupowane w okresie wiosennym dla lepszego przetrwania czasu przewozu wyjmowane są z ciemnej chłodni i z tego powodu roślina ma zakłócony cykl wegetacji co wpływa na jej wygląd - ma mniej rozwinięte liście lub ich prawie brak, dzięki czemu po włożeniu jej do gruntu i wysokim temperaturom powietrza oraz mocnemu podlewaniu szybko zaaklimatyzuje się w danym miejscu nasadzenia i będzie miało ładne przyrosty.

Rośliny kupowane w okresie późnowiosennym aż do czasu jesieni mają liście które podczas przewozu najczęściej więdną ale proszę się tym nie przejmować - to jest naturalny system obronny rośliny żeby całość nie uschła, dlatego proszę oberwać uschnięte liście i mocno podlewać aż roślina wypuści nowe.

Rośliny kupowane jesienią/zimą w naturalny sposób nie posiadają liści, więc proszę się tym nie przejmować tylko po posadzeniu rośliny trzeba ją podlewać, a gdy pojawią się duże mrozy należy zabezpieczyć ją przed niską temperaturą.

SADZONKI DRZEWEK MOGĄ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ SIĘ OD SIEBIE, CO NIE WPŁYWA NA, JAKOŚĆ ROŚLINEK.DRZEWKA DANYCH RODZAI RÓŻNIĄ SIĘ OD SIEBIE WYGLĄDEM. JEDNE SĄ TYLKO JEDNYM PATYCZKIEM BEZ BOCZNYCH GAŁĄZEK, DRUGIE MAJĄ TROCHĘ ROZWINIĘTA KORONKĘ - ALE JEDNE I DRUGIE PO ROKU BĘDĄ ZACZYNAŁY TWORZYĆ PRAWIDŁOWĄ FORMĘ DRZEWKA DANEJ ODMIANY.
Nawożenie roślin
Do zasilania roślin możemy stosować nawozy organiczne (naturalne) oraz mineralne (o zróżnicowanym składzie). W okresie wiosennym rośliny potrzebują nawozów zasobnych w azot, późnym latem i jesienią nawozimy je mieszankami potasowo-fosforowymi (w odpowiednich dawkach).

Nawożenie drzewek
Wiosenne nawożenie azotem młodych drzewek owocowych należy zastosować na przełomie marca i kwietnia. W roku pierwszym oraz drugim 50 g azotu, w trzecim i czwartym - 80 g. Na glebach lekkich w sadzie owocującym należy zastosować od 60-120 kg azotu na hektar. W dawkach: 1/3 w marcu, 1/3 po kwitnieniu, 1/3 po 20 czerwca.

Nawożenie krzewów
Nawozy azotowe stosujemy tylko do końca czerwca, później już tylko te zawierające fosfor i potas. Stosowanie: Nawozy mineralne stosuje się na wilgotną glebę, rozsypując granulki lub proszek wokół roślin i delikatnie przekopując grabkami z wierzchnią warstwą gleby. Następnie nawóz i glebę trzeba dobrze podlać.

Pielęgnacja roślina
Pielęgnacja roślin to szereg ważnych czynności mających wpływ na ich prawidłowy rozwój. Dwa podstawowe zabiegi to podlewanie oraz nawożenie. Zarówno dawka nawozu jak i wody musi być dopasowana do wymagań konkretnego gatunku. W skład pielęgnacji wchodzi też przycinanie rozrastających się gałęzi drzew i krzewów. Ma ono między innymi na celu usunięcie chorych pędów i pobudzenie rośliny do rozwoju. Ważne zabiegi to również ściółkowanie, przesadzanie i usuwanie chwastów.a

Ponad 20 odmian jabłoni w pierwszym gatunku. Drzewka owocowe szczepione na podkładkach M-26, M-7, M-9. A-2, kopane z gruntu, z mocnym systemem korzeniowym. Rośliny o wysokości ok. 150 cm. Jedne z najpopularniejszych drzew w Polskich sadach, wiosną zachwycają mnóstwem kwiatów, różowych lub fioletowych. Pod koniec lata i jesienią na gałęziach przez długi czas znajduje się wielka ilość pysznych owoców. Odmiany jabłoni cechuje różnorodność owoców, ich kształtów, kolorów oraz smaku, a także wielkość drzewek. Aby drzewka dobrze rosły i obficie owocowały należy je chronić przed szkodnikami, oraz pielęgnować w zależności od potrzeb konkretnej odmiany. Owoce mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, m. in. są dobrym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia fosforu oraz potasu. Zapobiegają rozwojowi raka, chorobom serca, astmie, wzmacniają kości, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz pomagają schudnąć. Mają także dużo zastosowań w kuchni, wykorzystuje się je w robieniu kompotów, dżemów, nalewek, ciast oraz deserów, a także racuchów, pierogów i wielu innych smacznych potraw oraz przetworów. Warto znaleźć w swoim ogrodzie miejsce na posadzenie jabłonki, która będzie sprawiać radość przez długie lata.

Letnie odmiany jabłoni

Jabłoń to duma polskiego sadownictwa. Trudno jest gdzie indziej na świecie odnaleźć tak pyszne i aromatyczne odmiany tego owocu. Sprzyjające warunki klimatyczne oraz łatwość uprawy sprawiły, że króluje on na Naszych stołach od wieków. Jego niezastąpione właściwości zdrowotne oraz walory smakowe były znane już naszym przodkom. Do dziś są niezastąpione w produkcji dżemów, soków, win oraz wypieków i deserów. Któż z Nas nie pamięta smaku ryżu z jabłkami i cynamonem lub pysznej szarlotki na kruchym cieście?

Nic tak nie cieszy ogrodnika, jak własnoręczne zerwanie dojrzałego owocu, kiedy to można wszystkimi zmysłami bezpośrednio ocenić jego walory. Dlatego warto pomyśleć o zagospodarowaniu trochę wolnej przydomowej przestrzenni do wsadzenia tego cennego drzewka.

Doświadczenie, które procentuje

W drzewka-owocowe.pl czerpiemy z wieloletniego doświadczenia szkółkarzy, którzy tworzyli swoje uprawy w tym czystym, niekażonym, spokojnym południowo-wschodnim rejonie kraju. Wiemy, jak stworzyć wysokogatunkowe sadzonki jabłoni, które będą odporne na choroby i niedogodne warunki klimatyczne. Od lat szczepimy drzewka owocowe na najlepszych i sprawdzonych podkładach  M-26, M-7, M-9. A-2 oraz dbamy o to, aby ich system korzeniowy był dostatecznie rozbudowany i gotowy do adaptacji w nowych warunkach.

Dla każdego smakosza coś dobrego

Każde prace sadownicze wymagają wcześniejszego przemyślenia i zaplanowania. Tak samo jest w przypadku sadzenia drzewka jabłoni. Najpierw należy się zastanowić, jakie są Nasze oczekiwania względem smaku, efektywności plonów, przeznaczenia kulinarnego, czy czasu wegetacji. Warto wziąć pod uwagę, również warunki glebowe i środowiskowe, które jesteśmy w stanie zapewnić.

Słodki smak lata

Dla tych, którzy z niecierpliwością oczekują na pierwsze aromatyczne owoce, polecamy letnie odmiany jabłoni, których aromatem można się już cieszyć w okresach wakacyjnych. Wszyscy dobrze pamiętamy radość z zerwania pierwszej lipcowej papierówki. Dwie najbardziej popularne jej odmiany to "Oliwka żółta" o jasnym jednokolorowym ubarwieniu lub "Geneva Early", jej czerwono-zielony odpowiednik. Na uwagę zasługuje również jasno-zielony, słodki, soczysty i chrupiący "Ananas Berżenicki". Ten pochodzący z Litwy smakołyk podbija ostatnio serca sadowników. W połowie sierpnia można liczyć także na zbiory jabłek z odmiany  "Piros", "Clos" , "Jabłoń czerwona"oraz "Antonówka Półtorafuntowa". 

Wczesne odmiany jabłoni najsmaczniejsze są po bezpośrednim zerwaniu z drzewa. Natomiast nie najlepiej spełniają się podczas długotrwałego przechowywania. 

Wspomnienie lata przez cały rok

Jeżeli chcemy cieszyć się walorami tego soczystego owocu podczas długich zimowych wieczorów, warto pomyśleć o zainwestowanie w  późne jego gatunki. Magazynowane w odpowiednich warunkach, nie tracą swoich cennych właściwości i mogą cieszyć podniebienia przez cały rok. Niektóre z nich osiągają dojrzałość konsumpcyjną dopiero po dłuższym leżakowaniu w piwnicy. Najbardziej znanymi odmianami jabłoni jesiennych, które obfitują we wrześniu oraz październiku są Delikates, Lobo, Cortland, Kosztela, Freedom, Grafsztynek, czy Konselka. Natomiast najdłużej należy czekać na zbiory Renety, czy Szampionu.

Ostatnimi laty do łask wracają stare odmiany jabłoni, takie jak Antonówka, Grochówka, Malinowa, Reneta czy Papierówka, które ogrodnicy darzą szczególnym zaufaniem. Swoją popularność zawdzięczają dużej odporności na choroby, małe wymagania środowiskowe oraz długo żywotność. Przede wszystkim są sprawdzone, ponieważ od latach kwitły w sadach Naszych pradziadków.  

Dzikie pędy
Może się zdarzyć, że podkładka użyta do szczepienia wypuści z korzeni lub z pnia dzikie pędy, wówczas należy je w całości usunąć, w przypadku pędów korzeniowych należy odgrzebać też trochę ziemi.

Jabłoniom, śliwom, brzoskwiniom, rzadziej gruszom wyrastają dzikie pędy w rejonie korzeni. Na pniach, szczególnie w przypadku czereśni, wyrośnięte dzikie pędy należy odciąć sekatorem lub nożem przy samym pniu.

Nawadnianie
Drzewa owocowe najbardziej potrzebują dostatecznego nawadniania po zasadzeniu. Później w razie konieczności w czerwcu, aby nie dopuścić do reakcji na letnią suszę.
    
Nawożenie
Wysoki trzon drzewa wymaga także proporcjonalnej dawki nawozu.
Z drugiej strony nadmierne nawożenie prowadzi do zwiększenia podatności na choroby, negatywnie wpływa na smak i ogranicza możliwość magazynowania.
Nawożenie, które raz sprawdziło się lepiej nie zmieniać. Podstawa to stosowanie nawozów organicznych, późną jesienią lub na przedwiośniu nawozy pełno składnikowe. Podczas pełnych zbiorów stosować należy nawozy mineralne – głównie fosforowe i potasowe - aż do końca czerwca. W latach obfitych w plony nawozić należy jeszcze po zbiorach - już późną jesienią - powoli oddziaływującymi nawozami. Tego typu nawozy należy wprowadzić bezpośrednio do ziemi.
    
Odległość roślin  
orzech włoski 10 - 15 m
wysoko-, pół- i niskopienne 6 - 8 m
drzewa karłowate 4 - 5 m
wrzecionowe drzewa karłowe 2 - 3 m
wrzeciona (pionowe kordony) 1 - 1,5 m
kordony, palmety, ściany owocowe 3 - 5 m.
    
Ochrona roślin    
Stosując jakikolwiek oprysk chemiczny przeciw szkodnikom na drzewkach owocowych należy zwrócic uwagę na okresy ochronne (okresy karencji) aż do zbiorów. Uważać należy podczas stosowania środków chemicznych i posiadania różnych odmian drzewek owocowych, o różnorodnej dojrzałości zbiorczej !
Lepszym rozwiązaniem może być użycie preparatu biologicznego.

Mszyca liściowa
Pojawia się na liściach i wierzchołkach pędów, przy mocniejszym porażeniu dochodzi do skręcenia liści.
Ochrona: odpowiednie środkami przeciw owadom ssącym.

Tarcznik niszczyciel
Wybiera osłabione rośliny. Żyjące pod owalną tarczką mszyce wysysają roślinie soki a swoją wydzieliną zanieczyszczają liście i owoce.
Ochrona: zimowy oprysk pędów.

Owocnice
Opis uszkodzenia: wcześnie po przekwitnięciu ma miejsce masowy opad małych owoców, wówczas w każdym pojawia się otwór. W płodach pozostałych nadal na drzewie również mogą pojawić się uszkodzenia - wnętrza wyjadana są przez białe larwy. Owocnice mogą spowodować całkowity brak zdrowych zbiorów.
Ochrona: oprysk zaraz po opadnięciu płatków kwiatowych.

Parch, mączniak
Uszkodzenie: oliwkowozielone i szaropleśniowe plamy na liściach i owocach, w konsekwencji opad owoców i ograniczenie ich przechowywalności.
Ochrona: jedynie prewencja. Powtarzalne opryski w odstępie 1 – 3 tygodni, jak najczęstsza zmiana używanych preparatów. Najistotniejsza pora do przeprowadzenia ochrony to połowa maja – połowa czerwca.

Kędzierzawość liści brzoskwini
Choroba oprócz brzoskwini może pojawić się również w przypadku nektarynek. Porażenie objawia się skręconymi i na różne sposoby zdeformowanymi liśćmi.
Ochrona: istotna jest ochrona prewencyjna preparatami miedziowymi tuż przed wypuszczeniem pędów albo w okresie ich wypuszczania. W przypadku pogody deszczowej oprysk można powtórzyć po 14 dniach.

Norniki
Ogryzanie podnóża pnia i korzeni prowadzi do obumarcia drzewa owocowego.
Ochrona: umieszczenie trucizny w miejscu pojawiania się norników lub zastosowanie preparatów gazowych. Najskuteczniejszą metodą jednak jest użycie pułapek.
    
Okres sadzenia  
Marzec - maj oraz październik - do zamarznięcia gleby, rośliny w pojemnikach przez cały rok.
    
Przycinanie    
Niestety zbyt często przypisuje się przesadne znaczenie odpowiedniej metodzie cięcia w celu obfitszych zbiorów. Daleko większe znaczenie ma trzymanie się raz wybranej metody. Złe lub zmieniające się w metodzie cięcie, prowadzi - w porównaniu z nieprzycinanymi drzewami – do mniejszych plonów.

Czas cięcia: nasionowe i jagodowe przycinać należy w okresie wegetacyjnego spokoju, pestkowe na przedwiośniu aż do okresu kwitnienia.

Ścianę owocową należy przyciąć na tzw. „krótkie drzewo“. Po zasadzeniu drzewa karłowate należy przymocować do ściany (trejażu). W lutym wszystkie nowe wypuszczone pędy przyciąć o 3 cm odległości od pnia.  

Orzechy wystarczy przerzedzić, najlepiej w maju.
Celem każdej nowej metody przycinania jest m.in. doprowadzenie promieni słonecznych i powietrza do owoców. Ten warunek spełnia tzw. korona kotłowa (wazowa). Metoda ta jest również przeznaczona dla laików i stosowana w przypadku jabłoni, gruszy oraz śliwy.

Śliwom, morelom i czereśniom powodzi się również bez przycinania, wystarczy tylko przerzedzać gałązki w celu ułatwienia późniejszych zbiorów i podwyższenia jakości owoców.

Podstawą prawidłowego przycinania brzoskwini i nektarynki jest znajomość pędów oraz nasadzeń płodów konkretnych odmian. Słabe, tzw. fałszywe pędy z jednym pąkiem należy dokładnie ściąć, prawdziwe płodne (z mocnymi nasadzeniami podwójnych pąków) należy delikatnie przyciąć. Przycinanie to zwiększy wielkość owoców, polepszy ich smak oraz podniesie jakość pędów płodnych w kolejnym roku.

Sadzenie    
W celu zasadzenia należy wykopać dołek o średnicy ok. 60 cm i głębokości minimalnie 40 cm. Dno powinno zostać dobrze spulchnione. Palik dla drzewa należy wbić jeszcze przed dosypaniem ziemi do środka i w przypadku wysoko-, pół- i niskopiennych odmian powinien dosięgać ściśle pod koronę oraz przylegać zawsze od strony południowej. Niższe gatunki można uprawiać bez palików. Dla kordonów i ścian owocowych należy przygotować konstrukcję. Korzenie drzew owocowych tuż przed zasadzeniem można skrócić, uszkodzone należy usunąć.

Przycinanie podczas sadzenia
Drzewa owocowe z wyjątkiem orzechów należy podczas sadzenia przyciąć. Przy przycinaniu korony pozostawia się 3 - 5 dobrze rozmieszczonych pędów korony, które następnie należy skrócić:
- w przypadku gatunków ziarnkowych nad oczkiem (pąkiem) o 1/3 długości
- u pestkowych o 2/3 ich pierwotnej długości
Ostatnie oczko pozostawione na pędzie musi być skierowane na zewnątrz korony. Pęd wiodący (przewodnik) pozostawić należy nieco dłuższy. Wszystkie inne pędy korony powinno się usunąć do samego pnia.
W przypadku jednorocznych drzew uszlachetnionych koronkę należy uformować wg planowanej wysokości pnia:
- karłowate 40 - 60 cm
- niskopienne 80 - 110 cm
- półpienne 130 - 150 cm
- wysokopienne 170 - 190 cm.
Pęd główny należy przyciąć w ten sposób, żeby nam nad przyszłym pniem pozostało 5 - 6 oczek, z których wyrośnie podstawa przyszłej korony. Pozostałe oczka pod nimi (czyli na miejscu przyszłego pnia) należy wyłamać.

Głębokość sadzenia
Drzewa należy sadzi się w ten sposób, żeby miejsce szczepienia znajdowało się tuż nad powierzchnią ziemi. Korzenie przysypuje się ziemią, solidnie udepcze oraz obficie podleje. Zakrycie miejsca sadzenia korą do mulczowania powstrzyma ewentualne wysuszanie się ziemi i pozytywnie wpłynie na wzrost.

Światło
Owoce potrzebują słońca, które odpowiada za: aromat, zawartość witamin, odpowiednią dojrzałość i zabarwienie owoców oraz wzmacnia odporność na parcha - wzbudzającego obawy chorobę owoców ziarnkowych.
Wrzecionowe drzewa karłowe i pienne jagodowe potrzebują zawsze dodatkowej podpórki.

Wbity palik powinien sięgać aż do korony. Za pomocą specjalnych pasków z tworzywa sztucznego należy przymocować go do drzewa w dwóch miejscach węzłem ósemkowym. Każdego roku powinno się sprawdzić trwałość węzłów i ewentualnie poluzować.

Uprawa i pielęgnacja roślin    
Na powodzenie w uprawie owoców wpływ ma dobór odpowiedniego stanowiska, klimatu i wybór odmiany.    
Drzewa owocowe wymagają pulchnych, drożnych gleb, które szybko nagrzewają się. Zimne, stwardniałe i ciągle mokre gleby nie są odpowiednie do uprawiania sadownictwa.      
Trawnik pod drzewami owocowymi prowadzi - zwłaszcza na ciężkich, gliniastych glebach - do ich stwardnienia, dlatego niezbędne jest, aby ziemia była na głębokość rydla bardzo próchnicza.

Drzewa owocowe dzielą się na:       
1. ziarnkowe = jabłonie, grusze, pigwy        
2. pestkowe = czereśnie, wiśnie, morele, nektarynki, brzoskwinie, renklody, śliwy       
3. łupinowe = orzechy, migdałowce        
       
Drzewa balkonowe     
Wiele rodzajów drzew owocowych znakomicie rośnie również w pojemnikach na balkonach i tarasach. Dokładnie w tym celu zostały uszlachetnione. Można zastosować każde naczynie o pojemności minimalnie ok. 20 l i powinno mieć mieć otwory w dnie, aby nadmiar wody mógł odpływać.        
Ziemia: stosować należy mieszankę ziemi ogrodowej i torfu w stosunku ok. 1:1.       
Nawożenie: w celu osiągnięcia odpowiedniego tempa wzrostu i obfitości plonów musi być regularne. Najlepiej stosować pełnowartościowe, wieloskładnikowy nawóz, który zaopatrzą rośliny we wszystkie substancje odżywcze. Nawozić należy w okresie od wykiełkowania aż do początku sierpnia.
Drzewa owocowe rosnące w trawniku potrzebują otwartej okolicy podnóża, którą należy pokryć na zimę obornikiem lub cało rocznie korą do mulczowania.
    
Zapylanie    
Drzewa nie owocują od razu po zasadzeniu. Długość fazy bez plonów jest różna i nie da się jej łatwo uogólnić. Po 3 - 5 latach powinny dojrzeć na drzewie pierwsze płody. Przyczyną małego plonu może być brak odpowiedniego zapylacza. Jeśli nie pojawiają się nawet kwiaty, wówczas przyczyną będzie prawdopodobnie nieprawidłowe nawożenie. Wyjaśnienia przyczyn i pomocy można udzielić dopiero po zapoznaniu się z konkretnym przypadkiem.
   
Zimowa ochrona    
Drzewa owocowe nie potrzebują z dodatkowej zimowej ochrony.
W regionach chłodniejszych, zalecamy drzewa nasadzać w miejscach osłoniętych, na południowej stronie w formie kordonów. Dodatkowo między pędy można przewiesić gałązki drzew iglastych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

alt
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
 
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
alt
Zgadzam sięNie zgadzam się
Wiosenna przedsprzedaż